Mommas Kaffeplättar (GI)

13 Jan

Dagens Mellis till mig & skrutt blev Mommas kaffeplättar bakade på dinkelmjöl, tillsammans med lite frukt och naturell yoghurt! Minns förr i tiden då mormor levde och man gick dit och kunde få tjocka plättar och lite saft eller kaffe! Mormor satt på sin stol och nynnade och sörplade kaffe av fatet! 🙂 Världens godaste tjock plättar var det! Även mamma brukade steka dem hemma och klart man vill att sin egen skrotis ska få ta del av dem.. Här kommer min version, väldigt snabblagade med filmjölk!

Mommas Kaffeplättar (Dinkel)

kaffeplattar

Ca 20-22 st:

3 ägg
3 dl filmjölk
ca 2 dl Dinkelmjöl (el vetemjöl)
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljocker
2 msk Socker (Kan uteslutas, jag använde sockerersättning)

Vispa ihop allt i en bunke (smeten ska vara tjock) och stek i plättpanna på medelvärme, när ytan på plätten stelnat till lite och blivit bubblig är det dags att svänga! Plättarna blir ca 2 cm tjocka!
Gott med lite sylt, bär,frukt, grädde, glass, yoghurt etc..

En perfekt plockmat till de små! Skär i bitar och blanda i en skål med lite frukt i bitar!

collage-kaffeplatt1

Advertisements

12 Responses to “Mommas Kaffeplättar (GI)”

  1. Hanna 13/01/2009 at 18:55 #

    Åh vad gott det där såg ut! Vart otroligt sugen på plättar nu!

  2. Pialotta 13/01/2009 at 19:33 #

    Ja va goddi goddi.. ser jag tillbaka så fanns det där svarta jutejärnet alltid till hand hos både mormor och farmor.. Tjockplätta.. så kul namn..

    Jo du den där vitlöken är bra för så mycket.. Hjärtat dansar i sin svävande vals och bacillerna avskyr den.
    Jag tycker inte det smakar illa, men min man fryner och sväljer det fortare än fort;-)
    Ha de gott../Pialotta

  3. Pialotta 13/01/2009 at 19:34 #

    Nej sjutton oxså den där adressen leder dig till min Fotoblogg;-)/Pialotta

  4. Unga Morsan 13/01/2009 at 19:51 #

    Vad gott det ser ut! Mumsigt med plättar 🙂

  5. momma 13/01/2009 at 21:00 #

    kaffeplättarna såg goda ut ,men du glömde att mina innehåller matsoda då jag har filmjölk i smeten , du kan byta ut 1 tesked bakpulver till 1 tsk matsoda

  6. kardemummagumma 13/01/2009 at 21:03 #

    Jaa, ja minnsa nov a men hadd it na! 😀

  7. Jennie 13/01/2009 at 21:25 #

    Jag älskar plättar! 🙂
    Dessa påminner en del om den amerikanska varianten. Mums!

  8. kryddburken 14/01/2009 at 18:22 #

    Tack för tipset! Låtersom ett perfekt mellanmål när barnen kommer hem från skolan!

  9. Ninus 17/01/2009 at 18:21 #

    ÅJ! Läng sedan man ha jiti in “flotto! nu!! he kallar vi dom…elo soda-flottona.. mmm 🙂

  10. Alessandra 17/01/2009 at 22:29 #

    Ser riktigt gott ut, blir riktigt sugen!
    Måste nog också ha! =)

  11. Linda (Ninda) 19/01/2009 at 19:48 #

    Oj, ser sååå smarrigt ut!! Måste testa någondag snart… *slurp* Har du testat att frysa in dem? Tänkte om de blir bra när man tinar upp? Lätt att ta fram ibland till lilltjejen kanske… 🙂

  12. kardemummagumma 19/01/2009 at 21:11 #

    Funkar bra att frysa! 🙂 Tinar snabbt åxå…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: