JuustoPortti

27 Aug

När vi var hemma i Finland åkte vi iväg till JuustoPortti (Ost porten)för att köpa lite ost. Där får man provsmaka massa ostar men även se på hur man gör ost! Jag & Emmis som älskar ost gillar ju att va där såklart!
Favoriten är Brödost som äts med hjortronsylt, varm eller kall! (Säljs även på ICA Maxi).

juusto1juustojuusto 2

Kika in på JuustoPorttis sida HÄR!

Har hittat ett recept som låter spännande som ska testat med osten nästa gång:

Varm Brödost med grädde & Hjortronsylt

200 g finsk brödost (Leipäjuusto)
1 dl grädde
ca 1 dl hjortronsylt (alternativt hallonsylt)

Gör så här:
Skär osten till kuber i ugnsfast form.
Häll över grädde.
Värm i 200°C ugnsvärme 5-10 minut.
Servera med hjortronsylt eller hallonsylt i små portions-skålar.

Ostbröd kan också ätas genom att läggas till kaffet i små bitar, drick kaffet först och ät sedan bitarna med kaffesked. (Är riktigt gammal sed).

Från Wikipedia:
Juustoleipä eller leipäjuusto, med betydelsen ostbröd respektive brödost, är en ost från Finland. Den är syrlig med kryddig smak. Den är gjord på råmjölk, som kan vara från ko, vaja eller get. En nordsvensk variant som läggs i kaffe, kallas kaffeost.

Advertisements

6 Responses to “JuustoPortti”

  1. Minna 27/08/2009 at 11:30 #

    Visst är brödost gott! Passar alltid på att köpa med mig när jag besöker Finland. Har bara funnit frysta varianter här hemma. De funkar visserligen men är något, om möjligt, segare än de jag brukar köpa i grannlandet.

  2. sonja 27/08/2009 at 15:21 #

    Där var det svårt att bestämma sej vilken ost som var godast,men knarraosten är ju självskriven.

  3. Millah 27/08/2009 at 15:27 #

    Hej 🙂
    Jag har nu en tävling där:
    Vinnaren får 2 dogtag med kulkedja 42 cm med valfri stans och symbol.

    http://millahoman.blogg.se/2009/august/tavling-dogtag.html

    Var gärna med:)

  4. Anna/Frostrosor 27/08/2009 at 21:55 #

    Leipäjuusto är ju bara så gott! Man minns barndomen och mysig brödost-fika hos mormor. Tyvärr köper vi själv brödost alldeles för sällan.

  5. maria 29/08/2009 at 8:42 #

    hej!
    Är inne och läser din blogg väldigt ofta 🙂 tack för många bra recept och tips 🙂
    Vid juustoporrti brukar vi alltid stanna när vi åker ner till Helsingfors på semester t.ex:)
    Otroligt gott med knaraost 🙂

    Mvh// Maria

  6. Pia Bach 21/04/2010 at 10:28 #

    Oststek (österbottnisk landskapsrätt) 4 prt

    350gr stekt fårkött
    3dl vatten
    1 buljongtärning
    1tsk kummin
    1msk vetemjöl
    2dl mjölk
    2dl ostbröd tärningar
    1 äggula
    1dl grädde
    salt, vitpeppar
    2 klyftade tomater

    Tärna det stekta köttet. Lägg tärningarna i kastrullen, likaså vattnet, buljongen och kummin. Koka 15 min.
    Red vetemjölet och mjölken och tillsätt i kastrullen. Koka 5 min.
    Blanda i brödosten och låt sjuda några min.
    Vispa äggulan och grädden. Lyft kastrullen från spisen och häll i grädden+gulan.
    Smaksätt och tillsätt tomaterna.
    Servera med kokt potatis
    🙂
    Om det fattas något i smakväg brukar jag klicka lite smör i kastrullen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: