Falafel på Kardemumma Gummans vis

16 Nov

Här kommer ett recept på Falafel – ett recept jag mixtrat och pusslat ihop från flera olika källor! De man köper i gatuköken har ju ofta en krispig yta så jag testade först panera bollarna i bara skorpmjöl men det blev inte bra, sen i lite ägg samt skorpmjöl blandat med Cayennepeppar! Det blev bättre!
Falafel innehåller normalt inget dill, men jag hade inte tillräckligt med persilja. Så man tar vad man har!Smaken var jättegod på dem, men den riktiga krispigheten saknas fortfarande! En sak har jag iaf lärt mig nu – vägen till krispiga falafel går INTE genom kardemumma Gummans kök! 😉
Hoppas ni kommer gilla dem iaf!

falafelnette

Det här behöver du:

½ tsk cayennepeppar
1½ tsk koriander
3 tsk spiskummin (mald)
salt & peppar
6 dl kikärtor (uppsvällda över natten) eller 2 burkar konserverade
1 1/2 dl hackad färsk bladpersilja
1 dl hackad dill
3 msk vetemjöl
3 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja till smeten
2 tsk citronjuice

Ägg, Skorpmjöl & Cayennepeppar att rulla bollarna i

Mixa kikärtorna med skorpmjölet och vitlöken, tillägg alla kryddor samt olja och citronjuice. Mixa till en jämn smet.

Forma till små bollar, doppa i uppvispat ägg samt rullar dem i en blandning av skorpmjöl och cayennepeppar och stek på mellanvärme i olja/smör 3-4 minuter runtom eller fritera i 180 grader 2-3 minuter.

Servera med Tzatziki, sallad, ris/bulgur/pomfritt/pitabröd!

Massa kryddor i en salig röra…

November -09 053

Mixat till en fast “deg”

November -09 056

Innan första panerings försöket

November -09 057

Blev många bollar

November -09 060

Klara efter andra omgången av panering!

November -09 062

November -09 070

Advertisements

12 Responses to “Falafel på Kardemumma Gummans vis”

  1. Ingeborg 16/11/2009 at 19:45 #

    Falafel är ju fantastiskt gott. Det går inte att få dem krispiga om du använder ganska mycket olja i stekpannan så att de nästan “friteras” och sen kör klart dem i ugn? eller det kanske inte är den sortens frasighet du letar efter, det blir ju mer en skorpa… Gott i alla fall!

  2. kardemumma Gumman 16/11/2009 at 20:19 #

    Hmm jaa, så kunde man ju testa! Lägga i ugnen en stund sen kanske… Jaa vill ha en rejäl krispig skorpa på dem! 😛

  3. momma 16/11/2009 at 21:41 #

    Ha aldrig smaka åp hede ,men soåg gott ut ,trodd e va kokosbollar åp ena bildin

  4. Janet 16/11/2009 at 22:07 #

    Åh, falafel är verkligen hur gott som helst! Och kan tänka mig att dina är ännu godare än de jag smakat 😉

  5. Tina 17/11/2009 at 0:49 #

    Ååå, vad det ser gott ut!

    Idag fick jag mitt recept 🙂 om du vill se vad det var så kan du kika in hos mig.

    Ha det bra!

  6. åsa - hello sugar! 17/11/2009 at 23:17 #

    falafel är verkligen smarrigt! tycker ditt recept lät jättegott, ska testa det nästa gång! 🙂

  7. Kalasgott 18/11/2009 at 16:16 #

    Mmm så gott. Falafel är en favorit.

  8. Bevemyrs blogg 18/11/2009 at 19:19 #

    Har aldrig gjort falafel, blir sugen på att testa när jag ser dina fina bilder. /Karin

  9. Sara 19/11/2009 at 11:28 #

    Ska de inte friteras för att få den krispiga ytan? En gissning, men det kanske funkar. 🙂

  10. Birgitta Höglund's Mat 21/11/2009 at 12:15 #

    Hej Kardemummagumman. Vad goda dina Falaflar ser ut. Har faktiskt inte ätit nån än, på mina snart två månader i Turkiet.
    Titta gärna in hos mig om du vill ha mer tips på Turkisk mat 🙂

  11. Liselott 16/03/2010 at 10:28 #

    Ska det vara 2 tsk chayennepeppar?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Linssallad med Tomat, Basilika & Citron « Kardemumma Gumman - 31/01/2010

    […] Jessica… Har gjort lite små ändringar på receptet men det blev bra! Vi åt salladen med falafel & Tzatziki […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: