Lussekatter

29 Nov

Idag har vi bakat här hemma, en liten snorig hjälpreda var med i köket som mer än gärna knådar och donar så man får inte va kräsen.. 😉

Lussekatterna blev mjuka & fluffiga iaf, så ikväll bjuder vi pappa på nybakt & julmust!

Det här behöver du:

  • 50 gr jäst (för söta degar)
    150 gr  smör
    5 dl gammeldags mjölk
    250 gr VaniljKesella
    2 pkt saffran
    2 dl vit brödsirap
    ½ tsk salt
    drygt 18 dl vetemjöl (Manitoba Cream)
    3 tsk bakpulver
    russin
    ägg till pensling

    Gör såhär:
    Lägg russinen i blöt i en skål med vatten (eller rom). Smula jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull. Låt saffran smälta med smöret i kastrullen tills det småputtrar men får inte bli bränt, häll i Kesella och mjölk, värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om, blanda ner sirapen. Rör i alla torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver) och knåda till en smidig deg.

    Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
    Knåda degen på mjölat bord, den får gärna vara lite klibbig. Forma degen till lussekatter. Låt jäsa på plåt ca 20-30 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med ägg. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.

    (Vill man ha lite smak av rom kan man ha russinen att ligga i det istället för vatten) 😉

Halverat recept…

Redo för ugnen…

Svalnade och redo att avnjutas…


Advertisements

10 Responses to “Lussekatter”

  1. Anna/Frostrosor 29/11/2010 at 18:07 #

    Gott för ögat och magen! Själv har jag ännu inte fått ändan ur och bakat några men det blir nog till veckan

  2. Martina 29/11/2010 at 18:53 #

    Det är så fint med den gula degen!

  3. Lena 29/11/2010 at 21:17 #

    Hur blev smaken med vaniljkesellan? Kram

  4. kardemumma Gumman 29/11/2010 at 21:33 #

    Lena: Lite sötare! 🙂 Annars sådär saftiga som de annars blir av kesella…

  5. Maria 30/11/2010 at 14:36 #

    Nu ska jag göra lussekatter.. =) Jag provar ditt recept men kör vanlig jäst och långsam jäsning… =)

  6. Lena 30/11/2010 at 14:58 #

    kände man smaken av vaniljen? Kram och tack för svaret 🙂

  7. kardemumma Gumman 30/11/2010 at 15:35 #

    Maria, mums!

    Lena, när man vet den är där så känner man den iaf! 😀

  8. Linda (Ninda) :) 30/11/2010 at 22:19 #

    Åh, toppen! Jag har a l d r i g bakat lussekatter själv förut och var på väg att surfa runt på nätet efter ett lussekattsrecept, men så snubblade jag in här. 🙂 Det var precis ett sånt spännande recept jag var ute efter…med vaniljkesella, gammeldags mjölk och sirap…. Blir säkert jättegott!

  9. Addicted to Julmust 02/12/2010 at 7:22 #

    Den viktigaste frågan är fortfarande obesvarad: vilken julmust bjöds det på? 😉

  10. LINA K - SKRIVER SKRÄCKROMAN! 09/12/2010 at 18:16 #

    Ser riktigt goda ut!!! Perfekta, så det var allt en bra bakhjälp du hade med dig =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: