Grandma’s Lemon Meringue Pie (Citron och marängpaj)

3 Apr

Här kommer ännu ett smarrigt (enkelt) Påsk recept! Söta möter det syrliga, otroligt gott! 🙂

Deg

  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 2 citroner (knappt 1 dl juice)
  • 3 äggulor
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker (1½ dl om man inte vill ha så söt)

Maräng 

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 

Gör såhär:

Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.

Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter. Grädda i 10 minuter.
Låt svalna.

Sätt ugnen på175°C.

Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulorna.

Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
Låt den kallna helt och häll i pajskalet.

Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 6-7 minuter eller tills pajen får en fin gyllene färg. Låt svalna helt innan ni skär den.

Blommor ger hopp om vår…

och en känsla av att det är påsk snart..

Advertisements

7 Responses to “Grandma’s Lemon Meringue Pie (Citron och marängpaj)”

  1. sonja 03/04/2011 at 13:43 #

    Åjj härre min skapare ,den frestar

  2. Nina 03/04/2011 at 15:11 #

    Oj så många smarriga recept igen. Blir nog tvungen att baka pajer nu, både salt och sött.

  3. gronkis 03/04/2011 at 19:34 #

    Perfekt! Kan testas till påskmiddagen kanske =). Svårt att misslyckas eller svårt att lyckas?

  4. kardemumma Gumman 03/04/2011 at 19:42 #

    Vernica: Denna är lätt den med! 🙂 Men den kakan (pajen) här lite längre ner är det väldigt svårt att misslyckas med! (även den jättegod)

  5. Katarina 05/04/2011 at 14:00 #

    Ååh, vad gott!

  6. Karin 14/04/2011 at 10:08 #

    Oj mums! Ser perfekt ut med tanke på att jag faktiskt är på jakt efter ett recept på citron- och marängpaj.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Citron- & marängpaj - Efter behag - 10/05/2011

    […] mig testade jag ett annat recept, ett recept som visade sig vara riktigt bra och gott. Det hittas här hos Kardemumma gumman samt i senaste pappers […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: