Finska struvor & Mjöd (Tippaleipä & sima)

14 Apr

Äntligen närmar det sig struvtider & valborg… Jag ÄLSKAR struvor. Imorgon styr vi 3 tjejer kosan mot Finland, Närpes för att spendera nån vecka där, och gissar en och annan struva kommer slinka ner! 😉

struvor

Det här behöver du till struvorna:

2 msk ljummet vatten
1/4 paket färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl

Fritering:
kokosfett eller olja

Garnering: florsocker

Gör så här:

Blanda vatten och jäst.Låt stå ca 5 min. Ljumma mjölken till 37 grader för jästen.
Tillsätt den till jästblandningen. Vispa ihop ägg,socker och salt.
Blanda i vätskan.Tillsätt mjölet lite i taget under kraftig omrörning.
Låt smeten jäsa övertäckt ca 1tim.
Värm fettet till 180 grader. Kontrollera med en termometer eller gör
”brödprovet”(Lägg ner en bit vitt matbröd i fettet.När brödet får fin guldbrunfärg,efter ca 1 min.,har fettet rätt temperatur.)
Lägg smeten i en pappersstrut eller spritspåse.Klipp ett smalt hål eller använd en sprits med smal rak spets.Tryck ut smeten i smala ringar lite ovanpå varandra.Fritera en eller två struvor åt gången tills de är vackert guldgula.Låt dem rinna av på hushållspapper.
Sikta över florsocker.

Det här behöver du till Mjöd:

4 l kokande vatten
2 dl farinsocker
2 dl strösocker
2 citroner skal + saft
1/4 tsk jäst
Russin (ca 5/flaska)
Socker (ca 1 tsk/flaska)

1.Blanda sockret med det kokande vattnet, tillägg citronskal (utan det vita), samt pressa i resten av citronjuicen. När det svalnat till 37 grader tillsätter man jästen. Låt stå i rums temperatur över natten.

2.Lägg några russin och sockret i några flaskor (blir ca 4 st PET flaskor). Häll den silade blandningen i flaskorna. Låt stå i kylskåp, när russinen kommit upp till ytan efter ca 4-5 dagar är mjöden klar.

Njut av en härligt porlande citrondryck!

Advertisements

11 Responses to “Finska struvor & Mjöd (Tippaleipä & sima)”

  1. sonja 14/04/2011 at 16:32 #

    Ljuva tider nalkas ,mjöden väntar på dej ,och struvor köper vi

  2. Tara 14/04/2011 at 17:43 #

    Jag älskar mjöd! Fast det dricker man väll också i Sverige?:D

  3. kardemumma Gumman 14/04/2011 at 17:44 #

    Tara: Hmm, jag har aldrig stött på denna variant av mjöd i sverige, utan mer “öl” typen! 🙂 Men jag gillar båda.. 😛

  4. Anna/Frostrosor 14/04/2011 at 20:14 #

    Mmmm… mjöd! Måste också hinna göra det till valborg! Här hemma är det inte tippaleivät som gäller utan munkar. Munkar fixas en gång per år, just till valborg! Hoppas ni får det härligt i Finland! Älskar finsk valborg, mycket roligare med karneval-känslan!

  5. Stina 14/04/2011 at 20:35 #

    Ja ere na ja saknar så ere mammas mjöd å malax bageries struvor… voi MUMMA 🙂
    Ha så trevligt. Å stöter du ihop me tandläkar Bengt så häls. E ji min morbror 🙂

  6. kardemumma Gumman 14/04/2011 at 21:08 #

    Anna: Jaa, munkar hör defenitivt hemma på valborg! mamma har fixat dem ikväll.. 😛

    Stina: Jaa! 😀 Det är oftast min sambo H som råkar träffa honom.. 😀 På När-Dent! 😉 Nästan varje gång vi åker över…

  7. Emma-Lou 14/04/2011 at 21:43 #

    Vilka fina bilder du har tagit, vad skoj med en resa till Finland 😀

    SVAR: Funderar på att tävla ut 1 eller 2 tandblekningskit faktiskt, har nämligen 3 här hemma. 🙂

  8. @Receptomaten 15/04/2011 at 9:44 #

    Åh vilka minnen du väcker! Sima är ett av barndomsminnena som sitter så djupt 🙂
    Man skulle ta och göra en sats!

  9. @Receptomaten 15/04/2011 at 22:53 #

    Gissa vad som svalnar just nu? 😀

  10. @Receptomaten 19/04/2011 at 18:19 #

    Gissa vad jag provsmakar just nu? 😀 😀 😀

  11. Kristina 20/04/2011 at 9:00 #

    Jag undrar om dessa behöver ätas direkt eller om det går att förvara dem några dagar? De ser så himla goda ut! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: